Oświadczenie Polskiej Federacji Ruchów Obrony Życia ws. ataków na Kościół Katolicki

Lis

Oświadczenie

Jako reprezentacja 130 organizacji prorodzinnych, jesteśmy głęboko zaniepokojeni kampanią skierowaną przeciwko Kościołowi katolickiemu w Polsce, prowadzoną przez niektóre media i środowiska lewackie.

Szeroko nagłaśniane, wyjątkowe i pojedyncze przypadki nieetycznych czynów księży, są wykorzystywane do obarczania nimi wszystkich kapłanów i całego Kościoła. Tym wielce krzywdzącym, niesprawiedliwym uogólnieniom towarzyszy przemilczanie ogromnych zasług Kościoła Katolickiego i jego kapłanów w kształtowaniu właściwych postaw w zakresie ludzkiej seksualności i etyki małżeńskiej. Podobne działania można było obserwować także w innych krajach, np. rok temu we Francji.

Ich celem jest podważenie autorytetu Kościoła i osłabienie siły jego oddziaływania na społeczeństwo, szczególnie w sprawach dotyczących moralności oraz ochrony rodziny, opartej na małżeństwie kobiety i mężczyzny.

Podobne działania we Francji, były wstępem do wprowadzenia do ustawodawstwa ideologii gender, w tym legalizacji związków partnerskich, demoralizującej edukacji seksualnej (typu B) oraz swobody aborcji.

Obawiamy się, że strategia ta jest stosowana również w Polsce.
Uderza ona w ład społeczny, oparty na poszanowaniu naturalnej rodziny, fundamentalnej komórki społecznej oraz narusza dobro naszych dzieci.

Zarząd Polskiej Federacji Ruchów Obrony Życia:

dr Paweł Wosicki (prezes), Antoni Szymański (wiceprezes), dr inż. Antoni Zięba (wiceprezes), Anna Dyndul (sekretarz), Maria Adamska-Kolupa, Jolanta
Chytra, o. Ryszard Halwa, ks. Stanisław Kaniewski, Lidia Klempis, Dariusz Kłeczek, Henryk Koch, Ewa Kowalewska, Bogdan Nowacki, Iwona Rutkowska, Hanna Wujkowska, Katarzyna Urban.

*Polska Federacja Ruchów Obrony Życia zrzesza 130 organizacji prorodzinnych. W 2012 roku Federcja za swoją działalność została nagrodzona Europejską Nagrodą Obywatelską.

ks. Paweł Bogusz zaprasza na wyjazd rowerowy młodzież w dniach 13-21 lipca oraz na wyjazd do Taize w dniach 8-17 sierpnia 2020 roku. Informacje u  nas w zakrystii i w gablotach
Dla osób które chcą przekazać ofiarę pieniężną na parafię można to zrobić za pośrednictwem przelewu.
Konto parafialne Parafii Najświętszej Eucharystii w Łodzi: PKO BP SA  nr rachunku; 27 1020 3408 0000 4002 0157 3138